In viata fiecaruia exista momente in care avem nevoie de o suma de bani, de care nu dispunem momentan.Si pentru ca nu dorim sa apelam la rude sau prieteni, o alternativa ar fi un imprumut la o casa de amanet.Acesta este cel mai simplu mod de a face rost de banii de care aveti nevoie, fara comisioane mari sau clauze ascunse.Tot ce trebuie sa faci este sa te hotarasti asupra bunului pe care doresti sa il lasi drept garantie ( bijuterii din aur, argint sau platina, electronice, electrocasnice, masini etc) si sa te documentezi unde il poti amaneta. 

Case de amanet au aparut tot mai multe in ultima vreme, le gasesti la tot pasul, asa ca iti va fi greu sa iei o decizie.Daca nu esti cunoscator, poti sa te documentezi putin pe internet, sa vezi care este mai cunoscuta si mai veche pe piata.Acestea au site-uri de prezentare, din care poti afla mai multe date despre firma si despre tipurile de contract, poti vedea si poze cu punctele de lucru pe care le detine.Poti merge cu bunul la mai multe fime, pentru a vedea ce preturi ti se ofera si care are un comision avantajos, apoi poti sa te hotarasti asupra celei care ti s-a parut cea mai de incredere si unde angajatul ti-a oferit cele mai multe informatii.

Ce trebuie sa intreb?

In primul rand trebuie sa stiti ca persoana pe care o veti gasi la ghiseu este foarte bine instruita in verificarea bunurilor dumneavoastra si va va oferi un pret avantajos.De asemenea va va explica cat mai clar perioada contractuala si cate zile aveti dreptul sa depasiti termenul scadent.Asigurati-va ca a- ti inteles, iar daca nu sunteti siguri, mai intrebati o data.Informatiile pe care trebuie sa le cunoasteti sunt:

-care este suma imprumutata?

-care este data scadenta?

-cate zile de gratie am dupa termen?Sunt case de amanet care ofera chiar si 30 de zile de asteptare dupa scadenta, lucru care este in avantajul dumneavostra.

-ce comision am pe zi?

-ce comision am in zilele de asteptare? (mare atentie, sunt firme care percep un comision mai mare in aceste zile, deci informati-va, sa nu aveti surprize la final).

Toate aceste detalii sunt trecute si in contract, inclusive descrierea obiectului dumneavoastra, de aceea este bine sa il cititi si sa il pastrati.

-pot sa scot obiectele inainte de termen?mi se recalculeaza zilele ramase?Majoritatea au comisionul recalculabil, dar totusi este bine sa intrebati.

De asemenea, mai este bine sa stiti ca, in cazul in care nu aveti bani sa rambursati tot imprumutul, prin achitarea dobanzii puteti prelungi perioada sau puteti achita in rate.

Pot sa vand la o casa de amanet?

Sigur ca da.Daca ai un obiect pe care nu doresti sa il mai recuperezi, poti sa specifici de la inceput ca vrei sa il lasi spre vanzare, astfel ti se va oferi un pret mai mare.

Cu toate ca nimeni nu isi doreste sa se afle des in situatii in care sa aiba nevoie de imprumut, este bine totusi sa stiti ca sunt case de amanet care isi fidelizeaza clientii.Daca a-ti avut o experienta placuta intr-un anume loc, va recomand sa mergeti tot acolo.In timp, veti beneficia de preturi mai bune si comisioane reduse, iar in plus, nu vi se va mai verifica obiectele de fiecare data, deoarece ele se vor regasi in baza de date si personalul va sti ca au mai fost acolo.

De ce sa alegem o casa de amanet?Pentru ca este rapid, sigur, confidential, iar obiectele sunt pastrate in siguranta pana la ridicare.