Argintul este o pretio metalica folosita inca din antichitate, in special la confectiunea monedelor si bijuteriilor, la momentul descoperirii sale fiind considerat mai valoros decat aurul.Este de culoare alb-stralucitor, oxidaza in aer si este metalul cu cea mai buna conductibilitate electrica si termica .

Din argint s-au confecționat diverse obiecte de vesela, datorită faptului că este considerat un dezinfectant metalic, fiind un non-selectiv toxic din punct de vedere al biocidului. A fost folosit sub formă de soluție coloidală ca ingredient contra infecțiilor, iar în perioada războielor sa observat că boierii care foloseau vesela și tacamurile din argint nu suferă de dezinterie.

În prezent, sunt tratate cu apă de argint coloidal boli de piele, arsuri, alergii, infecții, otita, tulburări de digestie.

La ora actuala, cea mai mare parte a argintului se extrage din minele din Mexic si Peru. In trecut, cu 7 kg de argint puteai cumpara un kilogram de aur, in timp ce acum sunt necesare 74 kg de argint pentru achizitionarea unui kilogram de aur.

În prezent, argintul este utilizat pentru a înlocui clorul din bazinele de inot, din care se fac filtre pentru sursele de apă ale avioanelor pentru a garanta apă pura.Este un metal letal pentru mai mult de 650 tipuri de bacterii și viruși.De asemenea, , este utilizat în electronică și electrotehnică.

În medicină a fost folosită la confecționarea instrumentelor medicale și a protezelor, iar în stomatologie la confecționarea pivoților endodontici.

Argintul poate fi lustruit astfel incat sa atinga o stralucire mai mare decat platina.

Se spune ca bijuteriile din argint purtate des capata o patina unica specifica pentru chimia celui care o poarta.

 Autor: Veronica Neicu