“Amanet” este un termen ce descrie actiunea prin care un “obiect de pret este predat cuiva drept garantie a restituirii unei datorii in bani”, conform DEX. O astfel de actiune s-a liberalizat in Romania odata cu inceputul anilor ‘90, insa acest concept isi are originile cu mii de ani urma. 

Chiar din Antichitate, in spatiile caselor de amanet, oamenii veneau cu bunuri constiderate la vremea respectiva cu o anumita valoare, pentru a putea primi in schimb sume de bani, pe anumite intervale de timp. 

De altfel, acestea reprezentau una (daca nu chiar singura) dintre putinele solutii de finantare rapida, la care se putea avea acces usor: 

Inceputurile caselor de amanet: Primele documentari 

Istoria acestora incepe in zorii Antichitatii, simultan, pe teritoriile grecilor, romanilor si chinezilor. Cum spuneam si mai sus, marfurile amanetate pe acele vremuri difereau cu mult fata de cele din prezent, insa aveau o valoare insemnata, datorita caracaterului lor vandabil: mirodenii, grau, orz, secara, in, broderii, postavuri si pietre pretioase etc.

Modul in care se realiza amanetarea acestora este asemanator celui din zilele noastre: la fata locului se estima o anumita valoare a bunurilor lasate gaj pana la restituirea banilor, dupa care era oferit imprumutul respectiv, pe intervale mici de timp. 

Este important de precizat un lucru cat se poate de interesant: chiar si in acele vremuri, amanetarea fara consimtamantul autoritatilor reprezenta o fapta pedepsita conform cutumelor de atunci. Dupa etapa incipienta a caselor de amanet, popularitatea aceastora a inceput sa se dezvolte, odata cu expansiunea Imperiului Roman. 

Amanetarea bunurilor in perioada Evului Mediu

In aceasta perioada a istoriei, locuri in care se puteau amaneta bunuri au aparut pe teritoriile de astazi ale unor state europene precum: Italia, Germania, Belgia, Olanda sau Spania.

Odata cu raspandirea acestora, s-a consolidat si statutul lor in societate, iar regulile privind amanetarea bunurilor au devenit mult mai clare: 

Casele de amanet in Germania 

Primele atestari documentare ale acestui tip de activitate in Germania dateaza din anul 1591, atunci cand locuitorii orasului Augsburg au decretat normele de functioare ale unor spatii speciale pentru amanetarea bunurilor. 

Casele de amanet in Belgia si Olanda 

Modelul german de reglementare a caselor de amanet a reprezentat un exemplu pentru administratiile unor orase precum Amsterdam, Bruxelles, Anvers si Ghent, acestea adoptand aproximativ aceleasi seturi de reguli pentru desfasurarea acestui tip de activitate. 

Casele de amanet in Spania 

Prima casa de amanet din Spania a fost inaugurata in 1705, la initiativa unui preot madrilen. In aceasta institutie se puteau obtine bani doar in schmbul amanetarii alimentelor, bunuri ce erau ulterior impartite nevoiasilor, in cazul in care imprumuturile nu erau restituite. 

Casele de amanet in Anglia

Pe teritoriul acestei tari, reteaua de case de amanet a cunoscut una dintre cele mai notabile dezvoltari de pe intreg teritoriul Europei medievale. In 1338, regele Edward al III-lea a ordonat amanetarea intreagii averi a nobilimii, pentru ca armata sa poata fi finantata corespunzator, in razboiul contra francezilor. 

Mai tarziu, in timpul domniei regelui Iacob I, a fost adoptata “Legea impotriva brokerilor”, ce dorea sa reglementeze foarte clar statutul proprietarului de bunuri amanetate. Astfel, proprietarii caselor de amanet din Londra, Westminster si Southwark putea fi aspru pedepsiti daca nu le ofereau proprietarilor bunurile inapoi, in cazul restituirii corecte a sumei de bani imprumutate. 

Casele de amanet in prezent 

Astazi, casele de amanet din intreaga lume functioneaza sub o legislatie ce nu mai poate lasa loc de interpretari, legile de profil determinand intr-un mod cat se poate de clar: statutul unei astel de institutii, drepturile si obligatiile celui care amaneteaza, continutul unui contract de amanetare etc. 

In prezent, cei care doresc sa obtina astfel finantari rapide, au la dispozitie si casele de amanet online, pe platforme cum este midasamanet.ro! Serviciile noastre sunt variate: 

Alaturi de noi, nevoile tale urgente pentru un imprumut rapid isi pot gasi cu usurinta o rezolvare. Midas Amanet este reteaua de case de amanet din Bucuresti cu cel mai mare termen de asteptare de pe piata, garantand siguranta deplina a bunurilor amanetate. 

Iti garantam solutii avantajoase de fiecare data cand apelezi la noi, pentru a gestiona cu brio orice situatie financiara aparuta in timp real. Evaluarea bunurilor amanetate se face cu maxim de atentie si corectitudine, iar contract de amanet prevede clauze transparente si simplu de inteles, fara obligatii sau comisioane suplimentare ascunse.