Sursa foto: Pexels.com

Amanetul este una dintre cele mai vechi tipuri de afaceri din intreaga lume, veche de mii de ani, prezenta inca din Grecia Antica unde existau creditori. Regina Isabella I a Spaniei si-a amanetat bijuteriile pentru a face posibila expeditia lui Cristofor Columb catre o noua ruta spre Indiile Occidentale, lucru care a dus la descoperirea unui nou continent, America. De-alungul istoriei, oameni din intreaga lume s-au folosit de acest principiu al banilor imprumutati.

Asadar, ce este o firma de amanet? O institutie specializata in acordarea de credite in sistem amanet, adica, tu oferi o bijuterie, un obiect electronic in imprumut, firma il evalueaza si iti ofera in conformitate suma de bani. Acest schimb se face in baza unui contract. Procedura se desfaosoara intr-un timp scurt, astfel incat clientul se poate bucura de banii de care are nevoie urgent. La returnarea banilor clientul isi ia inapoi obiectul imprumutat.

Cum evalueaza o firma de amanet bunurile electronice? Valoarea unui astfel de obiect se modifica in timp, astfel ca un laptop azi fata de acelasi laptop peste 6 luni de zile nu mai are aceeasi valoare. Iata mai jos cateva criterii care sunt luate in considerare cand vine vorba de amanetul de electronice.

Sezonalitate

Preturile obiectelor electronice sunt determinate in mare parte de valoarea lor angro. Aparitia unor noi modele si tehnologii poate determina scaderea valorii obiectului de generatie mai veche. Obiecte electronice care costau o avere in perioada sarbatorilor de Craciun anul trecut, sunt acum la preturi ponderate. Pe de alta parte, exista unele marci care sunt mai mult in atentia cumparatorilor. De exemplu, produsele Apple datorita cererii foarte mari au preturi mai bune, chiar daca sunt vechi de o generatie sau doua.

Varsta si conditia

Bineinteles, este cert ca produsele electronice noi sau de unul, doi ani sunt evaluate la preturi mai mari. Starea buna a produsului electrocasnic determina si ea un imprumut mai mare pentru client.

Setul complet

Atunci cand achizitionezi de exemplu un smartphone, il iei cu tot cu incarcator, casti. Asadar, obiectele electronice care sunt insotite de accesorile aferente, asa cum ele au fost vandute in cutia lor, prezinta o valoare mai mare.

Clientii

O firma de amanet are si ea ca misiune satisfacerea clientilor. Relatia cu acestia se construieste cu transparenta, seriozitate, evaluare corecta si conditii avantajoase. Asadar, un principiu abordat de o firma de amanet este inclusiv evaluarea corecta, dar si o gama larga de produse ce pot fi date ca imprumut de client.