Mai mult decat atat, posesorii bijuteriilor din aur, argint sau alte metale pretioase, au cautat o doza clara de validare in cercurile sociale din care faceau parte, apreciindu-se de fiecare data maiestria din spatele mestesugului, sau raritatea materialelor utilizate de bijutier.
Acesti doi ultimi factori sunt determinanti chiar si acum in monetizarea bijuteriilor, indiferent de categoria din care acestea fac parte: brose, coliere, bratari, pandantive, inele etc Asadar, iata o lista a celor mai scumpe 7 bijuterii din istorie:
7. Colierul jadeit Hutton - Mdivani
Pret bijuterie: 27.4 milioane USD
Incepem acest top cu o piesa faimoasa, parte a colectiei de bijuterii Cartier. Colierul este format din 27 de margele de jad si o cheita din aur de 18 karate, pe suprafata careia au fost incrustate nenumarate diamante si rubine. Mostenitoarea americana Barbara Hutton a fost prima proprietara a acestei bijuterii, primind colierul ca dar de nunta din partea sotului sau, printul Alexis Mdivani al Georgiei, in anul 1933 Bijuteria a ramas in sanul familiei regale pentru aproximativ 50 de ani, pana la trecerea in nefiinta a primei sale proprietare (1979). In prezent, colierul jadeit Hutton - Mdivani se afla in posesia unui colectionar privat din USA.
6. Diamantul Blue Moon of Josephine
Pret bijuterie: 48.4 milioane USD
Raportandu-ne la caratajul diamantului (12.03 ct), Blue Moon of Josephine reprezinta cea mai scumpa bijuterie cu diamant vanduta vreodata. Numele acestuia are legatura cu proprietarul de drept al diamantului, miliardarul di Hong Kong, Joseph Lau Luen-Hung, care a cumparat bijuteria in 2014 pentru fiica sa, Josephine. Diamantul de fata se remarca prin raritatea cromaticii, dar si prin caratajul initial al acestuia (inainte de prelucrare): 29.6 ct. La fel ca multe alte pietre pretioase celebre, Blue Moon of Josephine a fost descoperit in minele din sudul continentului african.
5. Colierul cu diamante L’Incomparable
Pret bijuterie: 55 milioane USD
Cuantumul caratelor diamantelor incrustate pe structura de aur (18k) a colierului este uimitor 407.48 ct. Aceasta valoarea ametitoare plaseaza colierul cu diamante L’Incomparable pe o pozitie “incomparabila”, fata de alte bijuterii din aceeasi categorie. Pozitia centrala a colierului este asigurata de cel mai mare diamant galben, fara imperfectiuni, descoperit pana acum. Diamantul central a fost gasit intamplator de o tanara congoleza. Dimensiunile acestui diamant galben sunt asemanatoare cu cele ale unui ou de gaina.
4. Diamantul Oppenheimer Blue
Pret bijuterie: 57.5 milioane USD
Conform estimarilor Institutului American de Gemologie, acesta este cel mai mare diamant cu nuanta albastru viu din intreaga lume. Bijuteria a fost denumita dupa Phillip Oppenheimer, unul dintre cei mai renumiti comercianti de bijuterii din istorie, avand 14.62 ct. Povestea sa este una la fel de interesanta: a fost descoperit la mijlocul secolului trecut, tot intr-o mina din sudul Africii, diamantul ajungand ulterior in familia Oppenheimer, magnatul oferindu-i aceasta bijuterie sotiei sale.
3. Diamantul Pink Star
Pret bijuterie: 71.2 milioane USD
Descoperit in anul 1999 intr-o mina de exploatare din sudul continentului african, “Steaua Roz” a prezentat un carataj initial de 132.5 ct. Dupa prelucrare, valoarea diamantului s-a oprit la 59.6 ct. Conform estimarilor realizate de Institutul de Gemologie din America, Pink Star ramane in continuare cel mai mare diamant roz cu cea mai buna claritate descoperit vreodata. In 2017, in cadrul unei licitatii, aceasta bujiterie unica a fost achizitionata pentru suma fabuloasa de 71.2 milioane USD, aflandu-se in prezent in proprietatea conglomeratului Chow Tai Fook Enterprises din Hong Kong.
2. Brosa Peacock
Pret bijuterie: 100 milioane USD
Cea de-a doua pozitie a acestui clasament este asigurata de “Brosa Paun” (eng. Peacock Brooch), bijuteriile ce o compun insumand o valoare de 120.8 ct. Brosa este compusa dintr-un numar de 1300 de diamante de diferite culori: diamante galbene, diamante albe, diamante albastre si diamante portocalii. Putem discuta si in acest caz despre un element central - diamantul de un albastru inchis - o piatra foarta rara si cu un carataj de 20.02 ct. Brosa Peacock a fost prezentata publicului larg la un targ de profil din Olanda (TEFAF), in anul 2013.
Diamantul Hope
Pret bijuterie: 250 milioane USD
Prima pozitie a acestui top este asigurata de Diamantul Hope (The Hope Diamond), estimat la o valoare uluitoare de 250 milioane USD. Piesa centrala este un diamant albastru, cu un carataj de 45.52 ct. Fiind descoperita in minele din regiunea Golkonda, aflata in sudul Indiei, diamantul a suferit o serie de redimensionari. De-a lungul timpului, diamantul Hope a avut o multime de proprietari, de la negustori de pietre pretioase si pana la figuri marcante ale familiilor regale. Ultima persoana care a detinut acest diamant a fost tot un comerciant de bijuterii, pe numele sau Harry Winston. In 1958, barbatul a donat aceasta piatra pretioasa Muzeului de Istorie Naturala din Smithsonian, unde este expusa chiar si in prezent.
Ramai alaturi de blogul nostru pentru a afla si alte informatii interesante si despre alte metale pretioase, precum aurul, argintul sau platina, pe care le primim atat in regim amanet, cat si in regim vanzare. Mai multe informatii, in sectiunea “Amanet Bijuterii” a site-ului.