Pentru cei care doresc sa cumpere sau sa vanda un automobil la mana a doua, raportarea la un pret cat mai corect al produsului este determinata de o serie clara de factori: numarul de kilometri pe care masina respectiva i-a parcurs pana la momentul vanzarii, starea generala a masinii, determinata de grija fostul proprietar fata de intretinerea corecta a acesteia etc De altfel, aceste criterii sunt esentiale si in determinarea unei estimari de pret, in cazul unei amanetari auto (mai multe detalii AICI). Asadar, in randurile de mai jos ale acestui articol discutam despre principalele criterii ce stau la baza unei evaluari cat mai corecte, in privinta pretului unui autovehicul la mana a doua:

 

Pret masina Second Hand: Starea generala a acesteia

 

Importanta criteriu pentru estimarea pretului: 4 din 5

 

O masina la mana a doua este expusa unui cantitati (mai mici sau mai mari) de uzura. Valoarea acesteia este strans legata de acest aspect, de aceea, starea generala a autovehicului poate genera o crestere sau o scadere a pretului de achizitie. Cei care doresc sa analizeze cat mai bine acest prim criteriu esential in analiza noastra de astazi, trebuie sa puna pe foaie un numar de componente ale masinii respective, despre care sa afle cat mai multe informatii de la vanzator: calitatea caroseriei, calitatea tapiteriei si a altor elemente de design din spatiul interior al masini, vechimea unor piese esentiale precum: cutia de viteze, pedalele, maneta schimbatorului de viteze, sistemul de oglinzi, stergatoarele, sistemul de lumini etc. In final, atunci cand se va estima pretul final al autoturismului second hand, aceasta analiza va fi coroborata si cu rezultatele oferite de criteriile de mai jos. Iata care sunt acestea:

 

Pret masina Second Hand: Versiunea autovehiculului

 

Importanta criteriului pentru estimarea pretului: 3 din 5

 

Fara discutie, este un criteriu valid de stabilire a unui pret cat mai corect de achizitie, chiar daca nu il putem plasa pe acelasi nivel de importanta cu cel de mai sus. Versiunea autovehiculului respectiv determina o relatie de direct proportionalitate cu pretul in cauza. Cu alte cuvinte, in cazul in care discutam despre ultima versiune a unui anumit model auto, pretul masinii respective va fi mult mai mare, comparativ cu o versiune mai veche a aceluiasi model.

 

Motivele tin de timpul in care se prespune ca cele doua modele au rulat, uzura la care au fost supuse, posibilele daune pe care le-au suferit etc Insa exact ca in cazul oricarui alt criteriu din lista noastra de astazi, nu putem discuta despre o regula universal valabila. Exista cazuri in care o versiune mai noua a unui automobil second hand prezinta mai multe probleme, compartiv cu o versiune veche de peste 20 de ani. Asadar, mare atentie la datele pe care cumparatorul le poate obtine despre produsul pe care vrea sa il achizitioneze. Cu cat mai multe, cu atat mai bine!

 

Pret masina Second Hand: Elemente ce țin de exclusivitate

 

Importanta criteriului pentru estimarea pretului: 4 din 5

 

Nu reprezinta pentru nimeni un secret faptul ca o masina produsa in serie limitata, sau ale carei particularitati tehnice sunt descrise de exclusivitate, poate genera un pret de achizitie mai ridicat. Indiferent de numarul proprietarilor anteriori, valoarea unei masini rare reprezinta un criteriu cat se poate de valid pentru estimarea corecta a unui pret. In cazul in care o masina second hand este de serie, fara a prezenta niciun element ce ar putea sustine caracterul exclusiv al produsului in cauza, pretul automobilului respectiv este evaluat in functie de celelalte criterii pe care le analizam in cadrul acestui articol.

 

Pret masina Second Hand: Numarul de kilometri parcursi

 

Importanta criteriului pentru estimarea pretului: 5 din 5

 

Iata un factor extrem de important pentru estimarea corecta a pretului unei masini second hand: numarul real de kilometri ai acesteia. De ce este un criteriu atat de important de evaluare, de care ar trebui sa tina cont atat vanzatorii, cat si cumparatorii? Motivul este unul cat se poate de simplu: numarul de kilometri parcursi poate genera o estimare (coroborata cu alte criterii pe care la analizam in acest articol) privind gradul de uzura al masinii respective.

 

Asadar, numarul de kilometri rulati reprezinta o valoare de referinta, in jurul caruia poate fi apoi analizata starea de functionare a unor componente esentiale ale masinii: placutele de frana, amortizoarele, alternatorul, pompa de carburant, iar aceasta lista poate continua. In cadrul acestui criteriu, trebuie inteles un aspect cat se poate de important: chiar daca ne este cunoscut numarul total de kilometri, parcursi cu acea masina intr-un anumit interval de timp, este esentiala o analiza mai ampla a acestei chestiuni.

 

Sa luam un scurt exemplu: avem doua modele second hand asemanatoare, cu acelasi numar de kilometri parcursi. Una dintre masini a fost utilizata in ultimii 5 ani pentru curse urbane in sistem ridesharing, iar cealalta masina a fost utilizata pentru curse periodice interurbane. Motorul masinii care a parcurs mereu distante scurte, nu a avut niciodata timp pentru a se raci. Asadar, este mult mai afectat de trecerea timpului, comparativ cu cealalata masina, chiar daca ambele au parcurs acelasi numar de kilometri.

 

Pret masina Second Hand: Reviziile realizate până în prezent

 

Importanta criteriului pentru estimarea pretului: 5 din 5

 

Inainte de concluzii, este important de mentionat inca un criteriu cat se poate de esential: reviziile realizate pana la momentul achizitionarii. Iata un indicator ce exprima starea de sanatate a intregii masini, determinata de grija fostilor proprietari pentru acest produs. Intretinerea corecta a unui autoturism garanteaza o stare de functionare optima.

 

Se recomanda ca un cumparator sa ceara cat mai multe informatii despre modul in care masina respectiva a fost ingrijita de-a lungul anilor. In cazul in care un vanzator nu poate (sau nu doreste) sa prezinte garantii suplimentare, privind intretinerea masinii (lipsa cartii tehnice, inexistenta unor factori ce pot justifica schimbarea uleiului, a filtrelor etc), acesta trebuie sa reprezinte un semnal de alarma pentru cumparator. In aceste conditii, decizia de cumparare a masinii trebuie cantarita cu foarte multa grija.

 

In randurile de mai sus am prezentat o serie de criterii prin care se poate stabili un pret just al unei masini second hand. Aceste aspecte nu pot lipsi dintr-o analiza facuta cat mai corect, privind valoarea unei masini. Aceleasi puncte-cheie de analiza sunt verificate si atunci cand se realizeaza un contract de amanetare auto. Noi evaluam in timp record masina pe doresti sa o amanetezi, tu urmand sa primesti o suma de bani in concordanta cu valoarea acesteia. Dobanda amanetului auto este stipulata in contractul respectiv, fara a exista clauze ascunse. Motivul este unul cat se poate de simplu: Midas Amanet asigura tranparenta, profesionalism si o evaluare corecta tuturor clientilor care apeleaza la serviciile noastre.