Ai pus ochii pe o bijuterie de la o casa de amanet si vrei sa stii cum poti verifica veridicitatea acesteia? Inseamna ca ai ajuns unde trebuie. Am pregatit pentru tine in randurile urmatoare un ghid pas cu pas cu ajutorul caruia vei putea testa calitatea unei bijuterii second hand pe care vrei sa o cumperi. Iata ce trebuie sa stii.i.

 

1.   Identifica materialul

 

Inainte de toate, e bine sa stii ca nu exista accesorii pretioase realizate exclusiv din aur sau din argint, aceste materiale fiind combinate cu altele pentru realizarea bijuteriilor, care le asigura maleabilitatea. Astfel, exista aur galben, obtinut din aur, argint, cupru si zinc, aur alb, obtinut printr-un aliaj intre aur galben, paladiu sau mangan, sau aur roz, realizat din aur si cupru.

2.   Verifica marcajul

 

Toate bijuteriile realizate din metale pretioase au un marcaj prin care poti identifica valoarea reala a acestora. De exemplu, daca vrei sa cumperi un inel sau o bratara din aur, e bine sa urmaresti inscriptiile trecute pe bijuterii pentru a afla numarul de karate al acestora. Marcajele internationale ale bijuteriilor din aur sunt urmatoarele:

 

  • marcaj 375 aur de 9 karate (9k)
  • marcaj 417 aur de 10 karate (10k)
  • marcaj 500 aur de 12 karate (12k)
  • marcaj 585 aur de 14 karate (14k)
  • marcaj 750 aur de 18 karate (18k)
  • marcaj 833 aur de 20 karate (20k)
  • marcaj 916 aur de 22 karate (22k)
  • marcaj 999 aur de 24 karate (12k)

 

3.   Verifica marcajul

 

In cazul in care marcajul din interiorul bijuteriilor din aur nu este suficient de lizibil, poti folosi un truc pentru a identifica eventualele articole falsificate. Tot ce vei avea de facut va fi sa apropii un magnet de bijuteria pe care te pregatesti sa o cumperi, iar daca aceasta va fi atrasa de magnet, e bine sa stii ca accesoriul nu este realizat integral din aur. Desigur, daca bijuteria are componente metalice precum arcuri de inchidere sau clipsuri, acest test nu este unul corect, intrucat acestea pot contine metale comune fara sa insemne ca bijuteria nu este veritabila.

 

4.  Masoara densitatea

 

O alta metoda des folosita pentru verificarea bijuteriilor din metale pretioase este calcularea densitatii acestora. Pentru acest test, va fi nevoie sa te folosesti de o cana gradata si multa rabdare, intrucat metoda va avea nevoie de multa dexteritate. Va trebui sa torni apa in cana gradata, notand nivelul acesteia, ca mai apoi sa introduci bijuteria pe care vrei sa o testezi, masurand din nou nivelul apei din cana. Rezultatul diferentei dintre nivele il vei folosi in formula de calcul masa/volum. De exemplu, aurul de 24 de karate are aproximativ 19,3 g/ml, mare mare decat densitatea oricarui alt metal.

 

5.  Fa testul cu acid

 

O metoda ceva mai rar intalnita, dar cu un rezultat precis, este cea a acidului azotic, folosit de obicei in efectuarea analizelor medicale si in industria chimica. Secretul sta in faptul ca aceasta substanta reactioneaza cu orice metal, mai putin cu aurul. Pune bijuteria pe o suprafata din otel si toarna pe ea o picatura de acid azotic, apoi observa ce se intampla. Daca reactia este una verzuie, inseamna ca bijuteria este una falsificata, realizata dintr-un material nepretios, cel mult doar placat cu aur. Daca rezultatul este unui laptos, inseamna ca accesoriul pe care il testezi este realizat din argint placat cu aur. Daca nu observi nicio reactie, inseamna ca ai in fata o bijuterie veritabila din aur. Desigur, testul suprem poate fi realizat doar de catre un bijutier cu experienta, care iti poate spune dintr-o privire daca accesoriul tau este unul pretios sau nu. Acum, ca stii cum poti testa o bijuterie pentru a identifica eventualele falsuri, te asteptam cu drag in locatiile Midas Amanet pentru a-ti alege obiectul decorativ pretios preferat.