Nu este niciun secret că există perioade de impas financiar în viața fiecărei persoane. În cazul în care ai nevoie de o suma de bani de care nu dispui și nu vrei să apelezi la bunăvoința celor dragi sau să te complici cu strictețea băncilor, o casă de amanet te-ar putea ajuta să ieși din încurcătură.
Casele de amanet sunt o soluție de moment prin care poți obține un împrumut garantat cu un obiect de valoare. Cele mai populare variante sunt acelea de amanet electronice (laptopuri, telefoane etc.), amanet auto și amanet bijuterii (aur, argint etc.), însă poți amaneta și obiecte de artă, dar și antichități. Dobânda percepută de o casă de amanet se calculează în funcție de suma pe care o împrumuți și de perioada pentru care lași obiectul amanetat.

În acest articol, îți vom prezenta câteva reguli și condiții impuse de majoritatea caselor de amanet.


- Doar cei care au ajuns la vârsta majoratului (18 ani) pot amaneta obiecte.
- Atunci când obiectul pe care vrei să-l amanetezi este evaluat, tu ești singura persoană în măsură să decidă dacă acceptă sau nu oferta. Acest proces are se desfășoară la fața locului, iar cele mai multe case de amanet plătesc aproximativ jumătate din valoarea obiectului pe care vrei să-l amanetezi.
- Contractul încheiat între părți este pe o perioada determinată, ce poate începe de la câteva zile și se poate întinde până la o lună. În cazul în care, după perioada contractuală, nu rambursezi creditul, poți prelungi contractul atât timp cât achiți un comision.
- Gândește-te foarte bine dacă vei avea posibilitatea să scoți obiectul amanetat la timp. Altfel, s-ar putea să-l pierzi definitiv. Este recomandat să îl lași cât mai puțin la casă de amanet, deoarece ți se va percepe comision pentru fiecare zi în care obiectul va fi ținut acolo.
- Nu te avânta să amanetezi obiecte până nu știi totul despre comisioanele practicate de casa de amanet - ține minte că acestea sunt diferite de la o firmă la alta.


- Dobânzile pot fi destul de mari, așa că dacă ai nevoie de bani pentru o perioada scurtă, nu te întinde mai mult decât te ține plapuma.
- Suma împrumutată, cu cât este mai mare, cu atât comisionul perceput de casa de amanet scade. De exemplu, dacă împrumuți 100 de lei pe care vrei să-i rambursezi în cinci zile, îți vei recupera obiectul amanetat după ce vei plăti un comision destul de consistent. În situația în care împrumuți 1000 de lei, comisionul se poate reduce considerabil, chiar la jumătate. Comisioanele percepute variază între aproximativ 0,3% și 1,2% pe zi.
- Valoarea obiectului amanetat dictează suma totală primită de la casa de amanet. De pildă, pentru o bijuterie dintr-un metal prețios, poți primi 80% din valoarea estimată, pe când pentru electronice, vei primi, cel mai probabil, între 30% și 50%.

Așadar, poți apela la o casă de amanet atunci când ai nevoie urgentă de bani și deții un obiect de valoare. Înainte de a semna contractul, asigură-te că ești informat cu privire la toate regulile și condițiile casei de amanet pe care ai ales-o.