Principalul motiv pentru a gasi cel mai bun schimb valutar este acela ca poti economisi o suma considerabila de bani. Insa, contrar a ceea ce multe persoane cred, rata de schimb nu este singurul element care face diferenta intre doua case de acest fel. De aceea, este necesar sa cunosti toti factorii pe care este recomandat sa-i iei in considerare pentru a alege casa de schimb valutar cea mai avantajoasa pentru tine.

1. Unde se afla biroul de schimb valutar?


Una dintre diferentele principale dintre casele de schimb valutar este locul in care acestea de afla. Schimbatul banilor la un birou amplasat in incinta aeroportului va fi mai dezavantajoasa decat schimbatul banilor la o un exchange din oras. Acest lucru este cauzat, in primul rand, de chiria ridicata a spatiilor comerciale din aeroport. Mai mult, in oras concurenta este mult mai mare, ceea ce determina proprietarii birourilor de schimb valutar sa mentina o rata de schimb foarte competitiva. In schimb, daca cea mai apropiata casa de schimb este la 20 de kilometri distanta fata de aeroport, este foarte posibil ca birourile de exchange sa profite de imposibilitatea oamenilor de a bate atata drum. De aceea, cel mai bine este sa schimbi bani la o casa de schimb valutar din oras, eventual de pe o strada pe care se afla mai multe astfel de afaceri.
O alta modalitate prin care poti alege un exchange avantajos in functie de pozitia sa pe harta este sa te indrepti spre un lant de astfel de case de schimb. De obicei, acestea au numeroase sedii raspandite prin tot orasul, iar tie iti va fi usor sa gasesti unul apropiat de casa sau locul tau de munca.

2. Care este rata de schimb?


Am mentionat in introducerea acestui articol ca rata de schimb nu este singurul aspect care face diferenta dintre doua case de schimb. Adevarat, insa cu siguranta este unul dintre cele mai importanti trei factori de avut in vedere.
In ciuda faptului ca multe birouri de acest fel se lauda ca nu percep comision, trebuie sa fii realist si sa nu uiti ca vorbim totusi despre niste afaceri al caror profit se bazeaza pe comisionul incasat in urma vanzarii diferitelor monezi. Aceste comisioane sunt stabilite in functie de costurile de achizitie ale monezilor, de costurile de revanzare, dar si de costurile de depozitare si securizare - a depozita si securiza sume mari de bani gheata este destul de costisitor. Cea mai buna solutie este sa compari ratele de schimb practicate de mai multe birouri din apropierea locuintei sau a biroului tau si sa alegi varianta cea mai avantajoasa.

3. Cererea si oferta pentru moneda pe care vrei sa o cumperiIn timp ce toate casele de schimb sunt active pe pietele celor mai populare monezi, precum dolarul american, euro, francul elvetian, dolarul canadian si lira sterlina, exista birouri specializate si pe monezi mai rare, precum lira turceasca, coroana norvegiana, coroana daneza, coroana suedeza, leva bulgareasca si dolarul australian.
Daca vrei sa cumperi una dintre monezile populare mentionate mai sus, este recomandat sa te indrepti spre o casa de schimb care are numeroase sedii. Avand in vedere ca acestea cumpara mai multe monezi si bancnote decat un birou de schimb valutar cu un singur sediu, cel mai probabil se va negocia pentru un pret bun de cumparare, ceea ce va rezulta intr-un pret de vanzare mai mic si prin urmare mult mai avantajos pentru tine. Daca ai nevoie de una dintre monezile mai rare, nu ai atat de multe optiuni ca in prima situatie. Chiar si asa, verifica daca gasesti prin apropiere o casa de schimb cu mai multe sedii, ce vinde si moneda pe care tu o cauti. Din acelasi motiv, este posibil ca un asemenea exchange sa practice o rata de schimb foarte buna.
Pe scurt, atunci cand esti in cautarea unui schimb valutar, alege in functie de adresa, rata de schimb si oferta de monezi.