Una dintre cele mai sigure metode de a verifica aurul este de a merge la bijutier, care foloseste o substanta chimica pentru testul de atenticitate. Insa, exista si cateva metode pe care le poti incerca singur acasa pentru a te asigura ca bijuteriile sunt cu adevarat din aur.

Cum verifici daca bijuteriile sunt din aur pur


Mirajul aurului si pretul intr-o continua crestere ii face pe multi romani sa investeasca, multi dintre ei fiind dispusi sa plateasca sume fabuloase de bani pentru o bijuterie sau o moneda din aur. Din pacate, am auzit si despre escrocherii clasice sub diferite pretexte in urma carora multi oameni au fost pacaliti si au ramas doar cu o bucata de tabla care straluceste. Cum inveti sa verifici aurul?

In momentul in care cumperi aur dintr-un magazin de bijuterii specializat, primesti in schimb un certificat care atesta compozitia si calitatea bijuteriei. Insa, daca primesti o bijuterie cadou, atunci trebuie sa stii cum sa distingi aurul autentic.

In urma standardelor americane, un gram de aur este fals in momentul in care are mai putin de 10 carate. Numarul de carate este scris pe orice bijuterie din aur, incepe de la 10K si continua cu 14 K, 18K, 22K sau 24K. Alaturi de numarul de carate inscriptionat este trecut si numarul care indica puritatea aurului: 585-14K, 750-18K, 999-24K.
Asta inseamna ca din 1.000 de parti de aliaj, 585/750 si 999 sunt parti de aur pur.

Bineinteles ca pretul unei bijuterii din aur are o stransa legatura cu numarul de carate.

Pentru a verifica prima data calitatea aurului, poti sa iei o lupa cu care sa vezi intreaga suprafata a bijuteriei, in interiorul inelului sau pe spatele pandantului, pe sistemul de inchidere al bratarilor ori lantisoarelor, etc.

O alta modalitate de verificare poate fi testul muscaturii, asa cum probabil ai mai vazut. Ce este de facut? Musti din bijuterie cu o presiune medie si te uiti pe suprafata acesteia sa vezi daca au ramas urme. Aurul adevarat va prezenta urme ale dintilor. Ai grija insa sa nu musti prea tare pentru ca ti-ai putea strica dintii.

Poti verifica autenticitatea aurului si cu magnetul. Ai nevoie de un magnet puternic pe care trebuie sa il apropii de bijuterie. Daca bijuteria este atrasa de magnet, atunci aceasta este falsa, deoarece aurul nu este un metal magnetic.

O alta medotda de verificare este bineinteles verificarea de catre un bijutier specializat. Multi isi dau seama de la o prima vedere de autenticitatea aurului, insa exista si solutii chimice speciale care atesta calitatea aurului. Poti merge la orice bijuterie pentru a cere autenticitatea aurului, dar si daca vrei sa stii care este gramajul bijuteriilor pe care le ai acasa. Chiar si o casa de amanet iti poate valida calitatea aurului.