Fie că este vorba despre investiții sau despre pornirea proiectului Roșia Montană, aurul este un subiect foarte la modă zilele acestea. Chiar dacă nu ne putem da seama de acest lucru, aurul a devenit parte din viața noastră zi de zi. În ciuda apariției noilor materiale sintetice, utilizarea și consumul de metale a crescut constant în ultimele decenii, iar tendința aceasta se menține. Astfel, metalele și implicit componentele metalice rămân materii prime pentru producția industrială și fabricarea unor obiecte de folosință zilnică. Aurul este considerat un element vital , iar importanța lui este dată de calitățile sale extraordinare. Acestea se dovedesc util sau chiar indispensabile în toate domeniile, de la medicină, electronică, explorare spațială și până la industria aviatică.

Aurul în electronică

E drept, aurul e totdeauna sinomim al bijuteriilor, dar prețiosul metal se folosește la scară largă în electronică: 150 tone de aur sunt consumate, în fiecare an, în acest industrie! Aurul este un conducător de electricitate excelent și reflectă caldura, iar aceste calități fac un incredibil de util în domeniul electronicii și telecomunicațiilor. Așa se întâmplă că ajungem în obiecte pe care le folosim zilnic și despre care nu știm ce treabă ascunde: există aur în telefoanele mobile, în calculatoarele de buzunar, în computerele de birou, dar și în echipamente mult mai complexe, cum ar fi rachete sau componente ale avioanelor ori rachetelor. Totuși, unde se ascund aurul din aceste produse? În:

  • Contacte și conectori;
  • Cabluri, incendiu și semiconductori de dispozitive;
  • Foițe fine și extrem de subțiri de pe marginea plăfuriilor;
  • Lipituri cu aliaje pe bază de aur.

Aurul în medicină

Calitățile extraordinare ale aurului i-au făcut pe anci să creadă inclusiv în puterile vindecătoare ale prețiosului metal. În zilele noastre, cel mai râvnit metal este folosit în cercetarea medicală. Aurul este folosit în producerea multor echipamente medicale, iar unele combinații care conțin aur s-au dovedit deja eficiente în tratarea unor boli cum ar fi artrita, rheumatismul, inflamațiile sau chiar cancerul. Să nu uităm de aurul folosit în stomatologie și nici de firele de aur folosite în producerea stimulatoarelor cardiace sau implanturilor.

Aurul în stomatologie

Aurul nu se corodează, nu se oxidează, nu e toxic, nu e alergenic şi e bio-compatibil cu organismul uman, ceea ce îl face extraordinar de util în stomatologie, unde se foloseşte de peste 2000 de ani. Din aur se fac plombe, coroane şi punţi dentare, iar preţiosul metal se foloseşte, de regulă, în aliaj cu alte metale. Japonezii rămân cei mai mari producători de materiale stomatologice din aur, urmaţi de nemţi şi americani.

Aurul in cosmetica

Deși toate produsele care conțin aur sunt scumpe, piața lor are un teren de la un an la altul. Mastile cosmetice cu foiță de aur de 24k sunt un tratament de lux, disponibil și în România și bazat pe absorbția aurului în piele, oferind tenului o suplețe și o fină deosebită. Foițele de aur utilizate în aceste tratamente sunt fabricate în Japonia, într-un district numit Ishikawa. Mai mult, aurul există și în creme de față și chiar farduri. Motivul: aurul nu-și schimbă culoarea și nu este afectat de radiațiile ultraviolete. Metalul nobil este folosit în cosmetică sub formă de pulbere și ser.