Chiar daca pentru noi metalele precum aurul si platina sunt cele mai scumpe din piata, exista in lume un metal care poate ajunge la un pret de 30 de milioane de dolari pentru un singur gram. Exista mai multe metale rare folosite in industrie care depasesc cu mult pretul aurului. Iata topul celor mai scumpe!

Topul celor mai scumpe metale din lume


Ne-am obisnuit sa credem ca aurul sau platina sunt cele mai scumpe metale pe care le gasim disponibile in magazinele de bijuterii. In lume, exista o serie de metale rare, iar multe dintre ele ajung la preturi colosale pentru un singur gram. Iata cateva exemple!

Rodiul. Are culoarea alb-cenusiu, un efect stralucitor si face parte din categoria metalelor rare, din grupa platinei. Are o duritate ridicata, se gaseste in minereurile de platina si este aplicat prin glavanizare ca strat de acoperire pentru diferite bijuterii din aur alb pentru un aspect mult mai lucios. Rodiul este folosit si in industria auto si cea medicala pentru o serie de dispozitive care folosesc raze X. In prezent, pretul rodiului este in scadere, dar ajunge la 30 de dolari pe gram.

Platina. Este un metal dur, pretior si maleabil de culoare gri-alb. Este rezistent la coroziune si se foloseste pentru confectionarea bijuteriilor, in medicina dentara si industria auto pentru realizarea unor contacte electrice. Au fost momente in care platina a luat locul aurului din punct de vedere al pretului, deoarece este cu mult mai pretioasa, insa, in prezent, pretul unui gram de platina este sub cel al unui gram de aur. Platina ajunge la o valoare de aproximativ 30 de dolari pe gram.

Reniul. Este un material rar, dar care are o duritate foarte ridicata. Reniul este extras din minele de cupru, iar cele mai mari rezerve se gasesc in Chile, Kazakhstan si Statele Unite. Pretul unui gram de reniu poate ajunge pana la 40 de dolari.

Aurul. Se gaseste si el in topul metalelor scumpe, insa acesta nu este atat de rar precum alte metale. Aurul este folosit de peste 5.000 de ani in diferite industrii si reprezinta unul dintre cele mai importante metale din lume, pentru ca este si foarte maleabil. Este folosit in special pentru fabricarea bijuteriilor, dar si pentru crearea diferitelor obiecte de arta sau chiar monede. In prezent, aurul ajunge la pretul aproximativ de 40 de dolari per gram.

Indiul. Este un metal care se gaseste extrem de rar si doar in cantitati mici, in zone precum China, Coreea de Sud si Japonia. Este folosit pentru aliaje usor fuzibile, aliaje dentare si de lipit. Pretul unui gram de indiu este apropiat de cel al unui gram de aur, adica este cuprins intre 40 si 50 de dolari.

Osmiul. Este unul dintre cele mai dense metale de pe pamant si are o culoare argintie, stralucitoare. Osmiul este de o duritate ridicata si se gaseste in anumite regiuni din Rusia, America de Sud si de Nord. Osmiul este folosit pentru realizarea de contacte electrice, iar pretul unui gram variaza intre 700 si 1.000 de dolari.

Plutoniul. Este un metal greu, de culoare alb-argintie si este folosit pe scara larga pentru fabricarea armelor nucleare, a combustibilului nuclear, dar si ca sursa de energie pentru navele spatiale. Pretul este cu mult mai mare fata de celelalte metale amintite si poate ajunge pana la 5.000 de dolari pe gram.

Californiul 252. Este cel mai scump metal din lume si nu multi dintre noi am auzit de el. Valoarea lui poate ajunge pana la 30 de milioane pe gram, deoarece este extrem de rar. Californiul a fost descoperit in anul 1950. In prezent, in lume exista doar 8 grame de Californiu 252, cu o valoare totala de 240 de milioane de dolari.