Lipsa educatiei financiare reprezinta unul dintre principalele motive pentru care nu reusesti sa obtii veniturile pe cat ti le doresti si nici sa econmisesti? Daca asa stau lucrurile, afla ca foarte multi romani se afla intr-o situatia similara tie, adica nu au o educatie financiara care sa le permita sa castige si sa economiseasca bani. In cazul in care iti doresti sa faci primii pasi pe taramul educatiei financiare si, astfel, sa iti gestionezi mai bine veniturile, sa castigi suplimentar si pui bani la saltea, tine cont de sfaturile de mai jos.

Invata notiunile de baza


Daca vrei sa faci si sa economisesti bani, este necesar ai deprinzi niste notiuni economice de baza, cum ar fi „venituri”, „cheltuieli”, „economii”, „debit” sau „credit”. Ca sa acumulezi respectivele notiuni, ai la indemana trei variante. Prima ar fi sa stai de vorba cu un prieten pasionat de educatia financiara. A doua ar presupune sa-ti cumperi niste carti care trateaza subiectul educatiei financiare. Cea de-a treia ar necesita sa urmezi un curs, online sau offline, de educatie financiara. Este obligatoriu sa optezi pentru una dintre cele trei variante daca iti doresti sa faci primii ca sa devii educat din punct de vedere financiar.

Testeaza lucrurile invatate


Dupa ce inveti notiunile economice de baza, este timpul sa le testezi. Iar unul dintre cele mai bune locuri in care poti sa-ti exersezi noile cunostinte este o casa de amanet din Bucuresti. Tot ce trebuie sa faci este sa iti iei la tine buletinul si un obiect de valoare, si sa mergi la casa de amanet. Ajuns la casa de amanet, lasa-ti obiectul gaj timp de 30 zile. In schimbul amanetarii obiectului, vei primi o suma de bani. Ca sa-ti recuperezi obiectul de valoare amanetat, vei fi nevoit sa restitui suma imprumutata, plus un comision.
Daca vei merge la o casa de amanet si iti vei lasa gaj un obiect de valoare nu doar ca iti vei putea testa cunostintele financiare dobandite, ci vei lua contact, direct, cu una dintre cele mai rapide metode prin care iti poti suplimenta castigurile lunare.

Analizeaza-ti cheltuielile


Noteaza-ti, intr-o agenda, toate cheltuielile tale dintr-o luna. Atat pe cele fixe, cum ar fi intretinerea casei sau abonamentul de telefonie mobila, cat si pe cele variabile. Este important sa tii o evidenta zilnica a cheltuielilor, pentru ca la sfarsitul lunii sa vezi pe ce s-au dus veniturile tale. Dupa ce iti analizezi cheltuielilor lunare, ar fi cazul sa tragi niste concluzii, care sa te ajute sa-ti administrezi mai bine veniturile.

Pune bani „la saltea” imediat dupa ce iei salariul


Propune-ti ca, de fiecare data cand iti intra salariul, sa pui, imediat, bani „la saltea”. Ideal ar fi sa economisesti cel putin 10% din veniturile tale lunare. Economiile sunt vitale, deoarece ele te ajuta sa treci peste situatii neprevazute care implica cheltuieli importante, cum ar fi problemele de sanatate sau defectarea autoturismului personal.