Numele Johannesburg provine de la exploratorii minelor de aur: Christian Johannes, Joubert Rissik si Johann Rissik. 

Importanta aurului pentru intreaga regiune este evidentiata si in numele provinciei a carei capitala este Johannesburg, Gauteng, care in limba sotho inseamna “locul de aur”.

Orasul este o oaza de prosperitate pe harta Africii de Sud, chiar daca are cartiere foarte periculoase.

 

FORTAREATA APARTHEIDULUI

Cei care luptau impotriva apartheidului sau care incalcau accidental regulile de segregare rasiala erau adesea trimisi la Vechiul Fort din Johannesburg, o fortareata construita la sfarsitul secolului XIX pentru apararea impotriva britanicilor. La inceputul sec. XX, cetatea a fost transformata in inchisoare.

Printre prizonieri au fost Nelson Mandela, dar si mii de activisti politici, de obicei negri. In timpul unui tur al inchisorii, care acum este loc comemorativ, vizitatorii asculta povesti inregistrate de fosti detinuti despre conditiile inhumane in care acestia au fost tinuti.

Fosta cladire a inchisorii contrasteaza cu cladirea moderna a Tribunalul Constitutional, ai carui pereti de sticla au menirea de a simboliza transparenta si corectitudinea justitiei.

DATE GENERALE

  • Numele Afrikaans – Johannesburg
  • Tara – Republica Africa de Sud
  • Provincia – Gauteng
  • Suprafata – 1.645 km patrati
  • Populatia – 3.607.000 de locuitori
  • Intemeiat – 1886

SIMBOLURILE DIN JOHANNESBURG

Cu 269 m inaltime, Turnul Hillbrow, construit in 1971, este unul dintre simbolurile Johannesburg-ului. O alta constructie impresionanta este zgarie-norul Carlton Centre, din inima orasului.

Cea mai mare cladire din Africa (223 m) adaposteste centre comerciale, birouri si o platforma de observare cu o panorama uimitoare a metropolei.

Stiati ca?
Africa de Sud se confrunta cu o epidemie de SIDA, iar unul din noua sud-africani este seropozitiv. Johannesburg este centrul commercial al pseudo-medicamentelor care pretend ca impiedica sau trateaza boala.

Oamenii se “trateaza” singuri cu preparate pe baza de plante si usturoi, in loc sa recurga la terapia antiretrovirala.

AUR DIN PANTECUL PAMANTULUI

Una din cele mai vechi mine de aur din regiune este Gold Reef City, activa intre anii 1897-1977. Dupa inchiderea minei, aceasta a fost redeschisa pentru vizitatori. Aici, turistii sunt condusi la o adancime de 226 m, unde se pot plimba de-a lungul vechilor puturi de mina.

Mina are 57 de nivele, cel mai adanc afandu-se la 3.500 m sub pamant. Initial, mina nu era electrificata. Pe parcursul turelor de lucru de 12 ore, cu temperature osciland intre cca. 30 si 50 grade Celsius, minerii foloseau lumanari, crescand pericolul de explozii ale metanului.

Stiati ca?
In mine erau angajati membri ai mai multor triburi diferite. In 1910, pentru a putea comunica, minerii au inventat un limbaj numit fanagalo, cu un vocabular de cca. 2.500 de cuvinte luate din engleza si dialectele locale.

CASA LUI NELSON MANDELA

Johannesburg este inconjurat de numeroase orase si localitati. Impreuna alcatuiesc o aglomerare cu peste 7 milioane de locuitori. Una din localitati este Soweto, care a fost intemeiata in 1904 ca sat minier. Acum este locuit in mare parte de negri.

Aici se afla fosta casa a lui Nelson Mandela si casa lui Desmond Tutu, episcopul de culoare din Africa de Sud care a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1984, pentru lupta sa impotriva apartheidului.

In 1976, in Soweto s-a organizat un protest al studentilor negri care cereau educatie in limba lor maternal.

Protestul a fost inabusit sangeros de politie.

PESTERILE OAMENILOR PREISTORICI

Unele din cele mai vechi ramasite umane au fost descoperite de arheologi in 1936 in valea Sterkfontein, langa Johannesburg. In pesterile din zona, care apartin Patrimoniului Mondial UNESCO, s-au gasit in 1999 unelte din piatra, cranii si oase ale unuia din stramosii omenirii, Australopithecus africanus, care a trait in urma cu 2,6 – 3,3 milioane de ani.

Masculii speciei aveau pana la 138 cm inaltime si cantareau cca. 40 kg; femelele aveau 115 cm inaltime si cantareau cu 10 kg mai putin.

VIETI SEPARATE

Europenii care s-au stability in Africa de Sud nu s-au amestecat cu popoarele indigene. In anii 1930 a aparut propunerea ca persoanele “albe”, “negre” si “colorate” (asiaticii) sa locuiasca separate.

Aceasta doctrina socio-politica, dezvoltata la Universitatea Stellenbosch, a fost anuntata in 1948 sub numele de apartheid, ceea ce in Afrikaans inseamna “separare”. In 1948-1994, apartheidul a fost implementat de autoritatile sud-africane, care au constitutionalizat discriminarea impotriva “negrilor” si celor “colorati”.

Organizatiile negrilor, cum ar fi Congresul National African, au opus rezistenta politicii din Africa de Sud. Liderul acestuia inca din 1950, Nelson Mandela, a fost inchis intre anii 1962-1990 pentru opozitia sa fata de regimul apartheid.

Istoria si manifestarile de segregare rasiala din Africa de Sud sunt prezentate in Muzeul Apartheidului din Johannesburg, care expune filme, fotografii si documente.

LOCURI DE VIZITAT IN JOHANNESBURG

  • Muzeul African, care prezinta istoria Africii de Sud, in special a orasului Johannesburg si a regiunii acestuia. Una din numeroasele expozitii este dedicate aurului si importantei acestuia pentru dezvoltarea orasului. Mahatma Gandhi si vizita sa in Africa de Sud sunt de asemenea prezentate.
  • Piata Mai Mai, cea mai veche piata din Johannesburg, unde se gasesc ingrediente si obiecte folosite in medicina populara traditionala. Clientii pot cumpara si haine din piele, bijuterii si diverse obiecte al caror scop poate fi doar presupus.
  • Vechiul Fort, Muzeul Apartheidului si Soweto, INCLUSIV CASA LUI Nelson Mandela, marturii ale istoriei recente a Johannesburgului, prezentand dovezi ale consecintelor prejudecatilor rasiale si intolerantei.
  • Gold Reef City, care prezinta modul de extractie a aurului pe parcursul dezvoltarii orasului Johannesburg.

CRONOLOGIE JOHANNESBURG

  • 1867 – descoperirea diamantelor in Witwatersrand
  • 1886 – se descopera aur in apropiere de Johannesburg
  • 1900 – Johannesburg sub conducere britanica
  • 1911 – incepe segregarea rasiala
  • 1948 – oficializarea apartheidului
  • 1966 – ONU proclama apartheidul crima impotriva umanitatii
  • 1976 – localitatea Soweto se ridica impotriva apartheidului
  • 1990 – incepe desfiintarea apartheidului
  • 1993 – Nelson Mandela si Frederik Wilhelm de Klerk primesc Premiul Nobel pentru Pace pentru eliminarea apartheidului
  • 1994 – primele alegeri democratice in Africa de Sud
  • 2010 – Cupa Mondiala FIFA.